Rechtsvormen:
Als je een onderneming wilt starten moet je een keuze maken voor een rechtsvorm. Een rechtsvorm is de juridische status van een onderneming, in het bijzonder van belang voor de aansprakelijkheid van de leiding en de eigenaren van de onderneming en wat fiscaal voordelig is.
In Nederland zijn er de volgende rechtsvormen:
- Eenmanszaak
- Besloten vennootschap (bv)
- Naamloze vennootschap (nv)
- Vennootschap onder firma (vof)
- Maatschap
- Commanditaire vennootschap (cv)
- Vereniging
- stichting
- Coöperatie
Hieronder wordt uitgelegd wat inhouden en wat de verschillen zijn binnen de verschillende rechtsvormen.
Eenmanszaak
Het voordeel van een eenmanszaak is dat snel en eenvoudig is op te richten en dat u meestal meer belastingvoordeel heeft dan bijvoorbeeld in een bv. Het nadeel is dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen privé- en bedrijfsvermogen.
Aansprakelijkheid:
U bent aansprakelijk voor al u handelingen en financiën van u onderneming. Er is geen onderscheid tussen privé- en bedrijfsvermogen. Als u bedrijf failliet gaat, dan gaat u ook failliet.
Belasting:
U betaalt inkomstenbelasting over de winst uit uw eenmanszaak. Hiervoor gelden de tarieven uit box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning). Als de Belastingdienst u als ondernemer erkent, dan heeft u recht op belastingvoordeel zoals de mkb-winstvrijstelling.
Eenmanszaak en personeel:
Binnen een eenmanszaak kunt u personeel aannemen.
Besloten vennootschap (BV)
De besloten vennootschap is een veelgebruikte rechtspersoon. Het maakt gebruik van de situatie dat het kapitaal van het bedrijf in aandelen is verdeeld. Verder is de bv aansprakelijk voor eventuele kosten of betalingen. Dit komt dus niet op het bord van de persoon zelf terecht. Let wel: Mochten de kosten / schulden tot stand zijn gekomen door wanbeleid, kunt u als persoon wel aansprakelijk worden gesteld.
De aandelen van het bedrijf worden verdeeld, maar mogen niet vrij worden verhandeld.
De BV kan worden opgericht door 1 of meerdere personen. Voor 2012 kon je een BV oprichten met een startkapitaal van minimaal 18 duizend euro. Sinds 2012 is de wetgeving aanzienlijk veranderd.
Naamloze vennootschap (NV)
De naamloze vennootschap is voor starters eigenlijk niet zo relevant. Net als bij een BV zijn de aandelen verdeeld, maar hier mag wel vrij gehandeld worden in deze aandelen.
Om een NV te starten moet je beschikken over een startkapitaal van 45 duizend euro. Voor de rest is het vergelijkbaar met een BV.
Vennootschap onder firma (VOF)
Een VOF is eigendom van meerdere personen die vennoten of firmanten worden genoemd. Om een VOF op te richten moet je ingeschreven staan in het handelsregister. Bij een VOF is het niet verplicht om firma- of vennootschapscontract te maken. Let wel: Het is verstandig om dit wel te doen. Hiermee zet je op zwart en wit hoe de winstverdeling in elkaar zit en wie er verantwoordelijk is.
Maatschap
In de maatschap werken 2 of meerdere personen. Ze zijn onderdeel van een gemeenschappelijke naam die een bepaald beroep uitoefenen. Deze rechtsvorm vind je veel in de zorg en in de juridische sector.
Iedereen die deel uitmaakt van een maatschap brengt iets in. Dit kan in de vorm van geld, maar ook goederen of arbeid. Het uiteindelijke voordeel of nadeel wat wordt behaald binnen de maatschap wordt verdeeld onder de mensen die werkzaam zijn binnen deze maatschap.
Belangrijk is dat hier duidelijke afspraken over worden gemaakt. Vaak is een contract geen overbodige luxe. Een notaris inschakelen is een veelgehoord advies.
Commanditaire vennootschap (CV)
Dit is een bijzondere samenwerkingsvorm tussen 2 of meerdere personen (vennoten).
Ze kunnen beherend of stil (commanditair) zijn. In de praktijk betekend dit vaak dat de stille vennoten alleen financieel betrokken zijn. Zij mogen niet spreken over het te voeren beleid van de onderneming. Ook bij deze rechtsvorm moet je ingeschreven staan bij het handelsregister. Voor de rest zijn er geen formele eisen. Dit betekend dat je duidelijke afspraken beter langs een notaris kan sturen.
Mocht het zo zijn dat je binnen je CV je verplichtingen niet meer na kan komen, ben je als persoon 100% aansprakelijk. De commanditaire vennoten zijn aansprakelijk voor het bedrag wat zij hebben ingelegd.
Vereniging
Je kan kiezen voor een vereniging als je wilt samenwerken met anderen om een bepaald doel te bereiken. Een vereniging is een samenwerkingsvorm tussen twee of meer personen met een gemeenschappelijk doel.
Een belangrijke eis is dat het maken van winst geen doel mag zijn. Er mag wel winst gemaakt worden, maar deze winst moet ten goede komen van het gemeenschappelijke doel.
Om een vereniging te starten moet je met twee of meer personen zijn waarbij de hoogste macht bij de ledenvergadering ligt. Alle leden hebben in de ledenvergadering een stem. Het bestuur wordt ook benoemd namens de ledenvergadering.
Elke vereniging heeft een rechtspersoonlijkheid. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid en verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid.
Stichting
Het doel van een stichting is een bepaald ideaal te realiseren met behulp van vermogen. Deze doelen zijn vastgelegd in de statuten. Een stichting mag winst maken, maar net als bij een vereniging moet de winst wel ten goede komen aan het ideaal of sociaal doel.
Een stichting wordt opgezet door 1 of meerderen personen. Een stichting heeft geen leden en wordt opgericht bij notariële akte of testament. De stichting moet ook ingeschreven staan in het handelsregister.
Bij schulden worden de bestuurders van de stichting niet aansprakelijk gesteld. Als de stichting onder de heffing van de vennootschapsbelasting valt, zijn de anti-misbruikwetten wel van toepassing en kunnen de bestuurders van de stichting alsnog aansprakelijk worden gehouden.
Coöperatie
Deze rechtsvorm komt relatief weinig meer voor. Het is een bijzondere vereniging. Een coöperatie komt door middel van het afsluiten van overeenkomsten op voor de materiële belangen van de leden. De winst mag ook worden uitgekeerd aan de leden, Er zijn 3 verschillende soorten coöperaties:
- Bedrijfscoöperatie
- Consumentencoöperatie
- Producten- of dienstencoöperatie
Een coöperatie wordt opgezet door minimaal 2 personen. De oprichting vind plaats bij de notaris. De coöperatie moet ook ingeschreven zijn in het handelsregister en is verplicht ieder jaar de jaaropgaaf op te stellen en openbaar te maken.
Vergelijken
Aan alle rechtsvormen zitten dus voor- en nadelen. Een eenmanszaak is belastingtechnisch voordelig, maar er wordt geen onderscheid gemaakt tussen privé- en bedrijfsvermogen. Met een bv wordt er wel onderscheid gemaakt tussen privé- en bedrijfsvermogen, maar dit is belastingtechnisch minder voordelig. Een maatschap heeft ook zijn voor en nadelen, maar is niet van toepassing op een zelfstandige fysiotherapeut die zelf een onderneming wil starten.
De meest logische keuze voor een fysiotherapeut die een onderneming wil starten is de besloten vennootschap (bv), een eenmanszak of eventueel een maatschap.
Maak jouw eigen website met JouwWeb