De Nederlandse zorgmarkt

Ontstaan van een zorgstelsel
Het zorgstelsel is ontstaan in de katholieke kerk.
Je werd pas geholpen als je lid was van een gilde of je was welvarend genoeg om het cash te betalen.
Was je niet in staat lid te worden van een gilde of je had simpelweg het geld niet om te betalen werd je ook niet geholpen.
1850 – 1900
In 1851 kwam er een gemeentewet in Nederland. Het kwam voort uit de grondwet in 1848. In 1865 kwamen er 4 nieuwe landelijke wetten. De artsen en apothekers werden in deze tijd ook uit elkaar gehaald. Als je in die tijd naar de huisarts ging was het ook mogelijk om langs de apotheek te gaan. De nieuwe huisartsen hebben in die tijd hun eigen autonomie afgedwongen. Huisartsen hadden bepaald dat zij de professional waren en zij bepaalden hoe de zorg eruit ging zien. De huisartsen hadden in die tijd dus de volledige controle over de zorg.
In de periode van 1850 – 1900 werden ook de eerste ziekenfondsen en zorgverzekeringen opgericht. Het witte kruis was de eerste. De artsen begonnen toen ook hun eigen zorgverzekering. Veel mensen waren in die tijd arm. Wat deden de artsen dan in de situatie dat je even niet genoeg geld had? Een simpele oplossing in de vorm van een donatie. Geef mij dan elke maand 2 gulden dan hoef je niet meer te betalen. En zo kwam een situatie tot stand dat iedereen zorg kon krijgen waarbij de artsen veel geld konden verdienen. Doordat de artsen steeds meer te weten kwamen over het menselijk lichaam door onderzoeken werden er rond deze tijd ook eerste borstamputaties gedaan bij kankerpatiënten.
1900 – 1940
Rond 1900 ging de regering zich steeds meer bemoeien met de zorg. Dit werd ook wel de centrale regulatie genoemd. Door het ontstaan van de verschillende zorgverzekeraars ontstonden er forse ruzies onderling. Ook betaalden de zorgverzekeraars niet voor alle behandelingen. Adolf Hitler heeft dit rond die tijd opgelost. Hij zorgde ervoor dat er een ziekenfonds kwam in plaats van zorgverzekeraars. Een ziekenfonds was een private instelling die tot doel had: haar leden een verzekeringsarrangement te bieden tegen de kosten van medische zorg. In deze periode werd ook de antibiotica ontdekt. Er kwamen in die jaren enorme vooruitgang in de gezondheidszorg
1941 ziekenfondsbesluit
In 1941 kwamen er 4 vormen van financiering door de ziekenfondsen.
Beveridge
Engels/Canadees model
Je betaalt de belasting en daarvoor wordt ook de zorg voor betaalt.
Artsen etc. zijn ambtenaars, ze worden betaald vanuit de staat. De staat bepaald wat jij verdient.
Bismarck
Nederlands model
Er zijn ziekenfondsen waar je geld aan geeft. De ziekenfondsen geven jou weer geld als je dat nodig hebt. Dit staat los van het belastingstelsel
National health insurance model
Amerikaans model
Je moet jezelf apart verzekeren en hopen dat ze je ook echt vergoeden.
Out of the pocket model
80% van de wereld heeft dit model.
Je krijgt alleen maar zorg als je het zelf kan betalen
China, India, Afrika m.u.v. zuid Afrika
Na 1945
Na 1945 kwam de nieuwe gezondheidswet. In 1964 kwam de ziekenfondswet. Als je minder dan een bepaald bedrag verdiende zat je in een ziekenfonds. Als je welvarend genoeg was kwam je in de private verzekering terecht. Je was dan particulier verzekerd. In 1967 is de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) ingegaan. In Nederland was dit een verplichte collectieve ziektekostenverzekering voor niet individueel verzekerbare ziektekostenrisico’s. Deze verzekering heette de volksverzekeringswet. Er werd dan salaris afgehouden en dat geld werd gebruikt als je bijvoorbeeld langdurig in het ziekenhuis kwam te liggen. De jongeren betaalden voor de ouderen. Tegenwoordig valt de piramide om. Er zijn tegenwoordig veel meer ouderen dan jongeren wat ervoor heeft gezorgd dat er geen evenwicht meer is. In 2015 is deze wet vervallen.
2006 marktwerking
Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd te zijn. Je ziektekosten worden vergoed door de verzekeraars waar jij een contract mee afsluit. Kinderen worden gratis meeverzekerd. Ben je 18+ moet je elke maand betalen.De verplichte verzekering noemen we een basis verzekering. Ook kan je jezelf aanvullend verzekeren zodat je bijvoorbeeld geen 9 keer maar 27 keer naar de fysiotherapeut kan. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee.
Maak jouw eigen website met JouwWeb