Fysiotherapeutische specialisaties en masters
Ook als fysiotherapeut kan je jezelf specialiseren. Er zijn heel veel specialisaties, hieronder kunt u een lijst vinden met deze specialisaties.
- manueel fysiotherapeuten
- kinderfysiotherapeuten
- oncologie fysiotherapeuten
- orofaciaal fysiotherapeuten
- sportfysiotherapeuten
- fysiotherapeuten voor ouderen (geriatriefysiotherapeuten)
- bekkenfysiotherapeuten
- psychosomatisch fysiotherapeut
- arbeidsfysiotherapeuten
- oedeemfysiotherapeuten
Daarnaast zijn er fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd op speciale aandoeningen zoals:
- vermoeidheid of benauwdheid
- hart- en vaatziekten
Manueelfysiotherapeut
Een manueel therapeut richt zich vooral op klachten van de wervelkolom en de gewrichten in de armen en benen. Als cliënt kan je bij een manueel therapeut terecht als je klachten gepaard gaan met pijn of het niet meer goed kunnen bewegen van de gewrichten.
Kinderfysiotherapeut
Kinderen tot 18 jaar kunnen terecht bij een kinderfysiotherapeut. Deze kinderen hebben vaak een achterstand in hun bewegingsontwikkeling. De therapeut werkt samen met de kinderen, ouders en/of leerkrachten om de kinderen weer beter te laten functioneren. De behandeling van kinderen bestaat vooral uit bewegingstherapie. De kinderen leren bij deze therapie hun motorische vaardigheden te verbeteren en te ontwikkelen. De behandelingen worden op een kindvriendelijke manier gedaan die het best past bij de belevingswereld van het kind.
Oncologie fysiotherapeut
De oncologiefysiotherapeut richt zich op de stoornissen en beperkingen van kankerpatiënten. De patiënten hebben vaak last van spanningsklachten, pijn, huidveranderingen, verminderde mobiliteit, verminderde spierkracht en verstoorde lichaamsbeleving. De therapeut kan worden ingezet tijdens alle fases van de ziekte. Elke fase heeft een specifieke behandeling.
Orofaciaal fysiotherapeut
Deze therapeut wordt ook wel kaakfysiotherapeut genoemd. De therapeut helpt cliënten die problemen hebben met het niet goed kunnen functioneren van de spieren en gewrichten in het hoofd, de hals en het kauwstelsel. Cliënten klagen vaak over het klemmen van de kaak, pijn, duizeligheid en nek en schouder klachten. De orofaciaal therapeut helpt ook bij het afleren van bepaalde gewoontes die zorgen voor overbelasting, wat kan leiden tot bijvoorbeeld het klemmen van de kiezen.
Sportfysiotherapeut
De sportfysiotherapeut zorgt voor preventie, voorlichting en advies bij iedereen die een sport beoefent. De therapeut behandelt cliënten die na een blessure weer aan de slag willen met hun sport. De meeste cliënten klagen over blessures aan de knie, enkel of schouder. De therapeut richt zich niet alleen op het herstel van het aangedane lichaamsdeel, maar ook op de lichaamsdelen die nog wel belastbaar zijn.
Geriatriefysiotherapeut
Dit is een fysiotherapeut speciaal voor ouderen, mensen met een beroerte, mensen met dementie of de ziekte van Parkinson. De fysiotherapeut werk vanuit de kennis die hij/zij heeft over deze doelgroep en de daarbij horende ziektebeelden. De cliënten doen vooral oefentherapie die gericht is op het omgaan met het ouder worden, en de daarbij behorende klachten.
Bekkenfysiotherapeut
Cliënten die klachten hebben over het bekken, de lage rug en buik kunnen terecht bij de bekkenfysiotherapeut. De meest voorkomende klachten zijn pijn in de onderbuik, stuitje of schaambeen en de lage rug. Bij deze behandeling wordt soms gebruik gemaakt van speciale apparatuur. Deze apparatuur meet een aantal dingen over de bekkenbodemspieren.
Psychosomatisch fysiotherapeut
Een psychosomatisch fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in klachten die te maken hebben met stress of spanning. Cliënten klagen over vermoeidheid, pijnklachten die ze niet kunnen plaatsen, duizeligheid en hoofdpijn. Stress of spanningen kunnen veel met het menselijk lichaam doen. De psychosomatisch therapeut begeleidt de cliënten in het herstellen van het verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid. Er wordt wel eigen inbreng van de cliënten verwacht, dit heeft grote invloed op het herstel.
Arbeidsfysiotherapeut
Deze gespecialiseerde fysiotherapeut richt zich op klachten die in verband staan met het werk van de cliënt. Het doel is dat de cliënt uiteindelijk weer op een verantwoorde manier aan het werk kan of op het werk zo goed mogelijk kan functioneren. . De werkhouding, werkplek, taken en de organisatie komen vaak aan de orde in de behandelingen.
Oedeemfysiotherapeut
De oedeemfysiotherapeut behandelt patiënten die last hebben van oedeem.
De therapeut probeert tijdens de behandeling de afvoer van vocht te stimuleren met oefentherapie. De therapeut maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Dit is een massagetechniek waarbij hij het vocht naar delen van het lichaam verplaatst waar de vochtafvoer normaal functioneert. Daarnaast maakt de therapeut gebruik van bandages, tape en kousen om de vochtophoping tegen te gaan of om te zorgen dat de situatie stabiel blijft.
Maak jouw eigen website met JouwWeb