Kwaliteitsborging in de fysiotherapie
Het meten van kwaliteit in de zorg is vrijwel onmogelijk. De kwaliteit is ook niet absoluut, 20 jaar geleden was er een andere mening over de kwaliteit dan nu.
Om kwaliteit te waarborgen in een fysiotherapiepraktijk heb je een aantal dingen nodig:
Kwaliteit voor de fysiotherapeut
De keurmerken:
Keurmerk fysiotherapie
Dit keurmerk richt zich vooral op de kwaliteit van het fysiotherapeutisch handelen en het verbeteren hiervan. Het Keurmerk zorgt ervoor dat fysiotherapeuten die werken aan de kwaliteit van het fysiotherapeutisch handelen herkenbaar zijn voor zorgverzekeraars, cliënten en de overheid zonder dat zij worden gehinderd door administratieve lasten.
HKZ Keurmerk
Om in aanmerking te komen voor dit keurmerk moet de praktijk aan een aantal eisen voldoen:
- De praktijk moet een kwaliteitsmanagementsysteem hebben en moet deze ook constant naleven en bijhouden
Een praktijk met een HKZ keurmerk heeft de zaken goed op orde, zet de patiënt voorop, levert betrouwbare resultaten en werkt voortdurend aan verbeteringen
CKR
In het CKR staan alle fysiotherapeuten die voldoen aan de kwaliteitseisen die de KNGF heeft gesteld. Een van die eisen binnen het CKR is het behalen van studiepunten. Een fysiotherapeut moet een minimaal aantal punten behalen door het volgen van nascholing. Dit kan in de vorm van cursussen maar ook door symposia te volgen.
Door deze bijscholing is het zeker dat de kwaliteit niet minder wordt, maar dat er juist alleen maar meer nieuwe kennis wordt opgedaan. De kennis die de fysiotherapeuten hebben zakken niet weg en er komen nieuwe inzichten tot stand.
Bijscholing:
Om de kwaliteiten van een fysiotherapeut te waarborgen en te verbeteren is er een puntensysteem ontwikkeld. Met genoeg punten sta je garant om het volgende jaar nog steeds werkzaam te zijn als fysiotherapeut. Het verbeteren van je kwaliteiten, doorontwikkeling binnen de sector en de interesse die een fysiotherapeut heeft binnen zijn vak worden nu doorontwikkeld wat betekend dat jij je als mens ontwikkelt en dus in staat bent om kwaliteit te leveren.
Evaluatieformulieren:
als een cliënt uitbehandeld is het tegenwoordig verplicht om als fysiotherapeut een enquête te versturen naar de client in kwestie. Hierin wordt gevraagd naar het handelen van de fysiotherapeut en of de cliënt tevreden was over de behandelwijze. De ingevulde enquête wordt teruggestuurd naar de praktijk en de informatie die hier in staat kan meegenomen worden om de praktijk te verbeteren dan wel de fysiotherapeut verder te laten ontwikkelen.
Controles vanuit de zorgverzekeraar:
Een belangrijke factor in het waarborgen van de kwaliteit binnen de fysiotherapie zijn de zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars stellen contracten op met hierin bepaalde eisen. Als voorbeeld nemen we deze situatie:
Elke fysiotherapeut heeft een gemiddeld aantal behandelingen voor een aandoening. Laten we in dit voorbeeld 6 behandelingen opnemen. Een fysio krijgt dan de speelruimte 50% boven dit gemiddelde uit te komen en heeft maximaal 9 behandelingen voor die aandoening. Mocht het gebeuren dat je meerdere malen boven dit gemiddelde uitkomt kan het zo zijn dat je een audit krijgt van de zorgverzekeraar. Zij controleren je administratie en stellen vragen over de behandelwijze die de fysiotherapeut heeft gehanteerd. Ook wordt de client in kwestie gevraagd om zijn of haar mening te geven over hoe de behandelingen zijn ervaren.
Mocht de zorgverzekeraar twijfelen of de juiste methodes zijn gebruikt kunnen er verschillende consequenties aan vast zitten. Dit varieert tussen een waarschuwing tot intrekken van de licentie.
Georganiseerd zijn:
Als fysiotherapeut moet je goed georganiseerd zijn. Hierdoor kan je voorkomen dat een zorgverzekeraar fouten vind in de dossiers.
Georganiseerd zijn betekent ook dat je je afspraken nakomt. Zo kunnen cliënten geen klachten indienen over slordigheid tijdens of rondom de behandeling.
Cliënten centraal stellen:
In de fysiotherapie staat de cliënt altijd centraal! De cliënten komen naar jou toe met een persoonlijk gezondheidsprobleem. Iedere cliënt is anders en reageert ook anders op een bepaalde behandeling. Het wil niet zeggen dat er 1 behandeling is bij een bepaald gezondheidsprobleem. Hierin heeft de cliënt een grote rol.
kwaliteit voor de cliënt
Behandelingen van de fysiotherapeut:
Als de fysiotherapeut een goede diagnose stelt bij een cliënt kan hij de daarbij behorende behandeling inzetten om de cliënt te helpen met zijn gezondheidsprobleem. Als er een verkeerde diagnose wordt gesteld met een verkeerde behandeling kan dit het gezondheidsprobleem zelfs erger maken. Zorg dus dat je zekerheid hebt en de juiste diagnoses stelt.
Uitleg over de diagnose en de behandeling:
Als de cliënt een duidelijke uitleg krijgt over wat diegene precies heeft en hoe de behandelingen gaan lopen heeft hij/zij hier invloed op. Als een cliënt geen idee heeft wat hij/zij heeft en wat daarbij zijn houdings- en bewegingsgedrag hoort te zijn kan dit het herstel belemmeren. Dit is fijn voor de cliënt maar ook voor de fysiotherapeut.
Afstemming met de huisarts of specialist van de cliënt:
Als de cliënt doorverwezen is door een huisarts of specialist is het belangrijk dat er contact is geweest met de fysiotherapeut. Hierdoor weet de fysiotherapeut precies wat er aan de hand is en wat er moet gaan gebeuren. Er kunnen dan geen misverstanden ontstaan en kan het herstel zo voorspoedig mogelijk gaan.
Aanwijzingen voor het oefenen thuis zodat de cliënt zelf aan zijn/haar gezondheidsprobleem kan werken:
Als de cliënt weet waarom hij/zij bepaalde oefeningen thuis moet gaan doen is de kans groot dat dit ook daadwerkelijk gebeurd. Het gebeurt heel vaak dat de oefeningen een beetje vaag zijn en dat de cliënt thuis denkt: ‘ik doe het morgen wel weer’. Voor je het weet is er weer een week verder en worden de oefeningen vergeten. Dit kan het herstel belemmeren dus het is belangrijk dat de cliënt weet wat de oefening precies is en waarom hij/zij deze oefening moet doen.
Bejegening:
Dit is met name belangrijk voor de vertrouwensband tussen cliënt en fysiotherapeut. Dit is misschien wel de belangrijkste factor. Als cliënt moet je je op je gemak kunnen voelen bij een fysiotherapeut. Als dit niet het geval is gaat de samenwerking heel stroef. Fysiotherapie is samenwerken met de cliënt. Uiteindelijk moet de cliënt het doen. Dit wordt heel lastig als de cliënt zich niet op zijn/haar gemak voelt bij de fysiotherapeut.
Veilige omgeving in de praktijk:
Wat vooral belangrijk is voor een cliënt is dat de praktijk veilig is. Het gaat hierbij niet alleen om de brandveiligheid etc. maar ook om de veiligheid van de gegevens van de cliënt. Dossiers mogen alleen gedeeld worden met toestemming van de cliënt. Privacy is heel belangrijk. Zo moeten de ramen van de behandelkamer afgeplakt worden zodat niet iedereen kan zien wat er gebeurd in deze kamer.
kwaliteit voor de praktijk
Aanbod van behandelingen verbeteren:
Er worden voortdurend nieuwe onderzoeken gedaan naar bepaalde behandelingen. Vroeger waren fysiotherapeuten alleen zelf bezig met het lichaamsdeel waar de cliënt last van heeft. op dat moment was oefenen (zelfmanagement) helemaal niet aan de orde. Fysiotherapie draait juist om het oefenen en er is bewezen dat dit effectiever is dan alleen een behandeling van de fysiotherapeut zelf. Dit geeft aan dat er steeds weer nieuwe en misschien wel betere behandelingen komen die de cliënten beter helpen met hun gezondheidsprobleem. Doorontwikkeling is dus een must.
Betrouwbare resultaten behalen:
Als fysiotherapeut ben je in staat om volgens de regels binnen de zorg en het vak fysiotherapie de juiste keuzes te maken wat van belang is voor de client om het gezondheidsprobleem op te lossen. Hierbij spelen veel factoren een rol. Evidence based practise, methodisch fysiotherapeutisch handelen, expliciet gewetensvol en oordeelkundig handelen. Als al deze factoren binnen jou behandeling van de client in de bio-medische en narratieve component van het gezondheidsprobleem de juiste zijn geweest behaal je dus betrouwbare resultaten. Dit moet ook in je administratie te vinden zijn.
Materiaal:
Kwaliteit bestaat ook uit de juiste materialen en vooral de kwaliteit van de materialen. Je voetbalt ook niet op kapotte schoenen waar de veters kapot van zijn. Zo moet de massagetafel in orde zijn en naar behoren werken, moeten alle apparaten gecontroleerd en gekeurd zijn en moeten de overige materialen netjes en compleet zijn. Hiermee bevorder je het oplossen van gezondheidsproblemen wat dus de kwaliteit ten goede komt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb