Financiering

Met financiering bedoelen we hoe de zorg aan zijn geld komt. In Nederland is de basisverzekering verplicht. Als je 18 jaar of ouder bent moet je hiervoor betalen. In de basisverzekering zit een eigen risico, wat jaarlijks wordt vastgelegd. In 2016 betaalt iedereen in totaal gemiddeld €5.300,-. Naast een basisverzekering kan je je ook nog aanvullend verzekeren.

In de gezondheidszorg zijn er twee lijnen. Elke lijn heeft zijn eigen regeling als het gaat om de financiën:

De eerste lijn

veel fysiotherapeuten horen tot de eerste lijn. Onder de eerste lijn verstaan we de eerste, eenvoudige en goed toegankelijke zorg. De huisarts staat in de eerste lijn centraal. Fysiotherapeuten met een eigen praktijk of die werken in een gezondheidscentrum behoren tot de eerste lijn.

De financiën in de eerste lijn

Als je als cliënt hulp nodig hebt van een specialist uit de eerste lijn wordt dit betaald uit het aanvullende pakket. Heb je chronische klachten dan wordt er pas na 20 behandelingen betaald uit het basispakket. Kinderen worden ook verzekerd vanuit het basispakket.

Als een cliënt geweest is declareer je dit als fysiotherapeut. Als een cliënt niet doorverwezen is declareer je dit ook, maar dit is wel een andere code. Als de cliënten niet aanvullend verzekerd zijn krijgen zij zelf een rekening.

Als je als fysiotherapeut geen contract hebt bij een bepaalde zorgverzekeraar moeten de cliënten vaak een deel zelf betalen omdat de zorgverzekeraar vaak minder betaald dan dat de behandeling kost. Als de cliënten over hun aantal behandelingen van hun aanvullende verzekering zijn moeten zij het bedrag wat ze eroverheen gaan zelf betalen.

De tweede lijn

Het ziekenhuis behoort tot de tweede lijn zorg. Het gaat hier om instellingen met medische specialismen maar ook privé klinieken.

De financiën in de tweede lijn

De fysiotherapie wordt betaald met de tarieven voor een DBC code of uit het tarief van een ligdag. De DBC code is sinds 2005 ingevoerd. Ziekenhuizen moeten bij elke patiënt een code aangeven. In de DBC worden de diagnose, behandeling en de kosten die hiermee samenhangen verzameld. Zo kunnen de kosten van de behandeling in een keer in rekening worden gebracht.

Een DBC is maximaal 120 dagen geldig, is er nog een behandeling na deze 120 dagen dan wordt er weer een nieuwe code geopend waar de cliënt opnieuw voor moet betalen.